Hvirvelvinden anbefaler...

SELER & HALSBÅND

Det kan være en jungle at finde rundt i seler, halsbånd og snore til både hvalpen og den voksne hund. Derfor deler jeg her ud af vores egne erfaringer med udstyr til gåture og træning samt input fra venner, bekendte og professionelle. Dette er det 2. indlæg i serien Hvirvelvinden anbefaler…

Seler

HVORFOR BRUGE SELE?

En anatomisk korrekt og veltilpasset sele er det sikre valg for at undgå utilsigtede skader og skævvridninger, mens hunden vokser. Men også den voksne og aktive hund, eller den skadede/ældre hund kan have bedst af at føres i en korrekt sele for at undgå overbelastning og skader på bløddele.

Hvad er så en korrekt sele? Ja, det er selvfølgelig den, der passer din hund bedst og ikke begrænser hverken dens frie bevægelse eller vejrtrækning. Selv den bedste sele kan være helt forkert, hvis den ikke passer din hund eller ikke er indstillet korrekt.

En god tommelfingerregel er, at der ikke skal være et horisontalt bånd over forparten. Og at der er tilstrækkeligt med mellemrum fra skulderen til båndet om maven, så at hunden kan bruge sin skulder uhindret og ubegrænset. Vælg en sele, der er formet som et Y set forfra, f.eks. som på billedet af Nubia på stenen her.

Nubia bruger en sele fra tyske Anny-X, den er fremragende til hende. Sidder perfekt, glider ikke rundt, og der er masser af plads til hendes forbens frie bevægelse. På billedet her er Nubia iført sele fra Anny-X, foto: Mia Trier-Knudsen fra NordHund.

På billederne herunder ses Instagram-stjernen Mister Mogul i en Anny-X-sele, hvor man tydeligt ser skuldrenes frie bevægelighed. Så er der Nubias to brødre fra Kennel Juani i seler fra Non-stop Dogwear, her er der også god pasform og mulighed for fri bevægelse. Slutteligt har vi Nubia i en y-sele fra finske Paikka.

nubia sele anny-x
Anny-X - foto: Nordhund
Rhodesian Ridgeback Mister Mogul @mister_mogul på Instagram
Anny-X - foto: @mister_mogul
Kennel Juani Jabali & Jelly i seler fra Non-stop Dogwear
Non-Stop Dogwear - foto: Dorthe Højer Kristensen
Nubia i en y-sele fra Paikka
Nubia i en Y-sele fra finske Paikka.

FLERE GODE SELER

Du kan også vælge en Niggeloh Schweiss-sele, en Y-sele fra SofaDogWear, en Hurtta Razzle Dazzle Y-sele eller måske en tausendundeinstoff. Kodeordet er “Y”.

Synes du ikke rigtig, du kan finde en sele, der passer din hund OG din personlige smag? Så få en speciallavet efter din hunds mål – det har I da fortjent! Jeg er sikker på, at Them Ropes og Collarfull kan klare opgaven, de laver nogle flotte og lækre ting. Se f.eks. billedet her af den lækre toller Sisu i en flettet lædersele fra Them Ropes.

SEJLIVET MYTE OM SELER

Myte: En sele får din hund til at trække!
NEJ, det gør den ikke, så magisk en anordning er den altså ikke! Utilstrækkelig eller manglende træning får din hund til at trække. En korrekt sele kan til gengæld forhindre en hund, der ikke har lært at gå tur uden at trække, i at få skader, mens den lærer at gå pænt i snor.

At gå pænt i snor er en færdighed, man starter med at træne lige fra første dag, man sætter en snor fast i selen. Det må vi også lave et indlæg om!

Hvirvelvinden anbefaler: Y-sele af flettet læder fra Them Ropes
Them Ropes - foto: @them_ropes

Halsbånd

HVORNÅR BRUGE HALSBÅND?

En Rhodesian Ridgeback er super flot i et lækkert halsbånd! Det sagt, så er gåtur med en snor i halsbåndet ikke en selvfølge. Det er noget, man træner sig op til. For tynde halsbånd og for meget tryk og ryk på de delikate stukturer i hundens hals og nakke kan gøre mere skade end gavn. Det er efter min mening derfor kun voksne og veluddannede hunde, som aldrig trækker i snoren, der bør gå tur i halsbånd. Af samme årsag følger der en hvalpesele med i hvalpepakken her i Hvirvelvinden!

For hunde i Danmark er det lovpligtigt, at de bærer hundetegn med adresse og telefonnummer på deres ejer. Du kan studere den gældende lovtekst HER. Hundetegnet kan du også sætte i hundens sele, så det er med på tur. Du kan også have hundetegnet på et halsbånd, som hunden bærer i situationer, hvor det er sikkert, eller hvor du har opsyn. 

Kan det da være farligt at gå med halsbånd? Svaret er desværre ja. Mange hunde har mistet livet pga. kvælning, enten ved at sidde fast i tremmer, hegn, gitre, el.lign., eller ved at deres halsbånd sætter sig fast i en anden hunds tænder under leg. Herhjemme var det sket for Terkel, hvis vi ikke havde været til stede.

Nubia Juani Bayani Etosha Hvirvelvinden Rhodesian Ridgeback
Nubia i et lækkert, bredt læderhalsbånd fra MiaCara købt hos Pupenhagen.
Hannibal i rebshalsbånd Severin fra danske Them Ropes

MINE HUNDE

Jeg gør det, at mine hunde går i et mindre halsbånd, hvori jeg sætter deres lovpligtige hundetegn og tic clip (flåt og loppe-afskrækker). Dette halsbånd er blot til pynt og bruges ikke til at gå tur med dem eller lignende. Pt. bruger mine et rebhalsbånd fra Them Ropes, men du kan også bruge f.eks. et lædersnørebånd eller en elastiksnor. Rebhalsbånd og andre rundsyede modeller har den fordel, at de er nænsomme mod hårene og er svære at hænge fast i med tænderne, så der ikke sker ulykker under leg.

Nubia iklædt rebhalsbånd Mingus fra Them Ropes
Halsbånd lavet specielt til Rhodesian Ridgeback af Daniel Wøhlk - bredt læderhalsbånd med halvkvæl
Daniel Wøhlk fremstiller det lækre Ridgeback-halsbånd på bestilling

OM AT VÆLGE ET HALSBÅND

Vælg et bredt halsbånd (helst 4-5 cm.) til gåture med store hunde, så det ved eventuelt træk i snoren spænder over mere end blot én halshvirvel. Den brede overflade distribuerer tryk bedre og mindsker derfor risikoen for skader. Faktisk er myndehalsbånd ret ideelle, men de kan være svære at finde i den rigtige størrelse.

En Rhodesian Ridgebacks hals og hoved er ofte lige store, og halsbånd kan derfor let glide af. Jeg anbefaler halsbånd med halvkvæl eller martingale (helst i læder frem for kæde), så det kan falde pænt og behageligt om halsen, men strammes lidt op, når der bliver taget i snoren. Kvælerhalsbånd anbefales selvfølgelig IKKE.

Det kan være rigtig svært at finde et bredt halsbånd i god kvalitet, især hvis man vil have det med halvkvæl! Hannibal har et fantastisk et fra Hunter, der desværre ikke sælges længere. Jeg kan derfor anbefale, at du får fremstillet et på bestilling, f.eks. hos lædersmeden Daniel Wøhlk fra Mors, der bl.a. laver et særligt smukt Ridgeback-halsbånd, eller hos førnævnte Them Ropes eller Collarfull, begge er danske.

Svenske HundStaff laver et blødt og bredt halsbånd (5cm) med halvkvæl med masser af farvemuligheder. Ellers er Hurttas Pro halsbånd med halvkvæl nogenlunde bredt, Hunter Divo er også bredt. Du kan også kigge på Collarfulls Hound-halsbånd, Hundehalsband Leders store udvalg og  RR-venlige Bergisches Band.

Hvad så med hundesnoren?

SÅDAN VÆLGER DU EN SNOR

Jeg synes jo, hundesnoren skal matche selen/halsbåndet, men det er kun af æstetiske årsager! Det vigtigste ved hundesnoren er, at den er i god kvalitet, har en passende længde, og er behagelig at holde i hånden for dig. Jeg synes, de liner, der kan udvides fra f.eks. 1,2 m. og helt ud til 2-3 m. er de mest praktiske, men det er individuelt som så meget andet. Nubias snor er fra MiaCara, købt hos Pupenhagen. Hannibals er fra danske Kenjan. Min yndlingssnor er fra finske Paikka; let, blød og funktionel!

Flex-liner er som med halsbånd noget, man bruger på den veltrænede og fornuftige hund, når man går ture alene i skoven. Til hundetræning, hos dyrlægen og i andre situationer, hvor du kan møde andre hunde, trafik, cyklister eller børn, bør du have en fast line. Flexlinerne giver dårlig kontrol og kan give brandsår og skære sig ind i kødet på både hunde og mennesker, hvis det går galt.

Sporliner er ekstra lange liner i holdbart materiale. De er selvfølgelig gode til sporarbejde, men de er også gode til dig, der stadig arbejder på indkaldsøvelsen, så din hund kan nyde frihed, men stadig være i sikkerhed. Det ultimative er selvfølgelig at kunne nyde naturen uden snor, hvor det er muligt, men det kræver jo, at du kan regne med din hunds indkald. Træning gør alting nemmere, læs evt. 5 tips til et super indkald.

Hunde, der føres i snor og sele
Hannibal og Nubia i snor, foto: Nordhund

Seler & halsbånd er det 2. indlæg i serien Hvirvelvinden anbefaler. Første del omhandlede læsestof og blogs om hunde og træning, den kan du læse her:

Et af de bedste steder at få overblik over træning og pasning af hunde er bøger. Så kan man sætte sig i fred og ro og fordybe sig med et hundehoved på skødet. Sætte et bogmærke og læse videre under næste hyggestund!
Scroll to Top