TRÆNING, OPDRAGELSE & SOCIALISERING

Alle hunde behøver træning for at lære, hvordan man tilpasser sig livet i en menneskefamilie. Selvom hunden har levet som menneskets trofaste følgesvend i årtusinder, er det ikke nødvendigvis indlysende for dem, hvordan man er en del af din familiedynamik. 

 ––  what to do  ––

POSITIV FORSTÆRKNING – R+

Det er videnskabeligt bevist, at hunde lærer hurtigst og bedst ved brug af positiv forstærkning, og en Rhodesian Ridgeback er ingen undtagelse. Udfordringen med racen er oftest motivation for at samarbejde. Derfor er det din opgave at finde ud af, hvordan du kan gøre dig og samarbejde med dig mere interessant og ønskværdigt end din hunds egne ideer. Det er ofte forskelligt fra hund til hund. Nogle er vældigt motiverede af godbidder, andre af legetøj og tagfat, andre igen er lykkelige for ros og kys.

En Rhodesian Ridgeback er både selvstændig og stædig, og du skal derfor være frisk på en udfordring, når det kommer til træning. Løser du den, kan du ikke få en bedre makker. Mange beskriver (mig inklusive), at deres RR nærmest læser deres tanker, og de ikke kunne have drømt en bedre ven og samarbejdspartner frem, hvis de havde prøvet. Mine ridgebacks overrasker mig hver dag med deres intelligens og deres grænseløse kapacitet for kærlighed.

Her kan du læse mere om positiv forstærkning og R+ – det er den træningsfilosofi, førende eksperter og undertegnede Rhodesian Ridgeback-entusiast anbefaler (læs: sværger til). Find en træner eller adfærdsrådgiver nær dig her hos SEA.

––  what NOT to do  ––

KÆFT, TRIT og RETNING

Man hører tit om, at en hund har brug for “en stærk leder”, en “konsekvent opdragelse” eller “fast hånd”. Desværre er udtrykkene ret misvisende, da mange opfatter de enkelte ord forskelligt.

F.eks. bliver begrebet “leder” i sammenhæng med hundeopdragelse ofte associeret med, hvad der bedst kan beskrives som forældede metoder og misforståede og modbeviste påstande

Konsekvens er i manges optik et negativt ladet ord, eller henviser slet og ret til en “hård” opdragelse. 

Træningsfilosofier og -metoder, der bygger på straf, tvang og/eller negativ forstærkning, frarådes. Jeg kan ikke sige det tydeligt nok. Selvom en RR er stærk, muskuløs og imponerende at se på, så er dens indre ofte blødt og sødt som guf på en isvaffel. De kan så nemt blive sårede og straks derefter demotiverede og slutteligt usamarbejdsvillige af hårde ord og straf.

Gør i stedet træning til en fest, man ikke vil misse for noget! MEN husk den positive konsekvens. Hvis der er noget, man ikke må – det kunne f.eks. være at trække i snoren under gåtur – så må man ALDRIG, heller ikke som sød, lille hvalp. Og den færdighed kan sagtens indlæres positivt, så den sidder fast resten af livet. 

HVAD KAN JEG TRÆNE MED MIN RHODESIAN RIDGEBACK?

Der er ingen begrænsninger! Det skal bare være noget, der begejstrer jer begge to lige meget. Dog kan nogle eksemplarer af racen være ret modvillige over for at apportere og arbejde i vand, i koldt vejr og/eller i regnvejr. Andre har ingen problemer. Men din begejstring for en aktivitet vil altid smitte af på din hund, husk det!

Læs mere om, hvad en RR vil nyde af aktiviteter og udfordringer under AKTIVITETER.

DE MEST ALMINDELIGE TRÆNINGS-UDFORDRINGER

Personligt elsker jeg at træne med mine Rhodesian Ridgebacks. Det er også racen for dig, hvis du selv er mild, men stædig – og elsker en positiv udfordring! Her er et par af de mest almindelige udfordringer, man kan løbe ind i, når man træner med sin RR.

INDKALD – TYVERI – MOTIVATION – SEPARATION – GÅ PÆNT I SNOR – HÅNDTERING

Du kan læse mere om ovenstående samt adfærd og træning af din Rhodesian Ridgeback i vores VIDENSBANK (kommer snart).

INSPIRATION TIL AKTIVITETER MED DIN RIDGEBACK

UDSTILLING

RALLY

LURE-COURSING

NOSEWORK

MANTRAILING

WEIGHT PULL

VILDTSPOR

CANI-CROSS

tricks

LYDIGHED

AGILITY

REDNINGSHUND

Se billeder af ridgebacks i aktivitet på undersiden AKTIVITETER.

Scroll to Top