OM AT FINDE OG VÆLGE EN

HUNDETRÆNER

Der er mange måder at blive uddannet hundetræner og hundeadfærdsrådgiver på, men det er ikke beskyttede titler, og alle kan derfor kalde sig hundetræner og starte hundetræningshold. Det står også enhver frit for at kalde sig hundepsykolog, adfærdsbehandler, -ekspert, etc. Og det gør det svært at finde et godt sted at gå til træning, især fordi alle udbydere selvfølgelig vil reklamere med, at deres sted er det bedste. Relevant uddannelse eller ej. Her er mine bedste råd til dig, der skal finde hjælp.

røde flag i hundeskolen
HVEM SKAL RÅDGIVE DIG?

Jeg vil til enhver tid sige, at du som hundeejer skal søge råd hos de professionelle. Handler det om din hunds helbred, skal du selvfølgelig til dyrlægen. Og eftersom dyrlæge en er en beskyttet titel, ved du, at uanset hvilken dyrlæge, du søger, så har vedkommende en længevarende, videregående uddannelse, arbejder evidensbaseret samt – ikke mindst – en autorisation til at praktisere.

Desværre gør det samme sig ikke gældende, når du skal finde et sted at gå til hundetræning. Ej heller, hvis du søger hjælp til eventuelle adfærdsproblemer. Her kan selv din nabo kalde sig hundepsykolog eller vovsebetvinger og tage penge for at rådgive dig. Og her er der ingen garanti for, at der er tale om gode råd. Faktisk kan du risikere at få decideret skadelige råd. Så hvordan finder du vej i træningsjunglen?

FIND DIN TRÆNER PÅ SEA-HUND

Den nemmeste måde at finde en veluddannet og kvalificeret hundetræner og/eller adfærdsrådgiver er via SEA (Sammenslutningen af Eksaminerede Adfærdsbehandlere). Det er en landsdækkende forening bestående af højt uddannede adfærdsbehandlere, og mange af dem tilbyder også hundetræning. På SEAs hjemmeside kan du finde lister over professionelle i de forskellige landsdele.

Medlemmer af SEA er forpligtet til løbende at videreuddanne sig inden for adfærd og træning af hunde, og du kan derfor regne med, at de arbejder ud fra den sidste nye evidensbaserede viden om hundes læring og adfærd.

Træning af Rhodesian Ridgebacks
hundetræner
HJÆLP, DER ER INGEN FRA SEA-HUND NÆR MIG

Når vi taler adfærdsrådgivning, er det ekstra vigtigt, at din rådgiver er veluddannet og arbejder evidensbaseret. Derfor bør du kontakte SEAs rådgivere og evt. vælge at få hjælp over telefonen eller online, hvis der ikke er en nær dig. Jeg kan ikke anbefale at vælge en adfærdsbehandler uden relevant uddannelse.

Hvis du ikke kan finde en hundetræner at gå på hold hos i nærheden af dig på SEAs hjemmeside, betyder det ikke nødvendigvis, at der ikke findes nogen gode træningssteder i dit område. Besøg trænerens hjemmeside eller kontakt dem direkte for at spørge til deres uddannelse. 

Har de ingen formel uddannelse, har de udført et “selvstudie” eller har de blot stået i lære hos en person, de beskriver som alvidende? Tak pænt nej.

Nogle gange kan det alligevel være svært at gennemskue, hvilken baggrund en hundetræner har. Kig i stedet efter de grønne og røde flag.

grønt flag

Vælg den træner med flest grønne flag

Hvad er disse grønne flag, du håber at finde? Kig på deres hjemmeside og deres konti på de sociale medier. Nogle trænere har også grupper på Facebook. Se efter følgende ord og udtryk (men husk, at enhver kan skrive de “rigtige” ord, de skal også “practise what they preach”), er du i tvivl, så spørg dem:

GRØNNE ORD (MISSION, METODE & FILOSOFI)
 • BELØNNINGSBASERET TRÆNING 
 • POSITIV FORSTÆRKNING R+
 • KLIKKERTRÆNING 
 • MOTIVATIONSBASERET TRÆNING 
 • FRIVILLIG ADFÆRD 
 • FRIVILLIG HÅNDTERING 
 • EMPOWERMENT 
 • SHAPING 
 • POSITIVE METODER 
 • EVIDENSBASERET 
 • ADFÆRDSVIDENSKAB 
 • FORCE FREE / TVANGSFRI 
GRØNNE NAVNE (UDDANNELSE & SAMARBEJDE)
 • HUND & TRÆNING
 • IRENE JARNVED
 • HUND 360
 • PREDATION SUBSTITUTE TRAINING v/ SIMONE MUELLER
 • KEN RAMIREZ
 • KAREN PRYOR
 • VICTORIA STILLWELL
 • 4-PAWS CANINE ACADEMY
 • MICHAEL SHIKASHIO
 • CRAIG OGILVIE
 • THE MUTT NUT
 • KAROLINA WESTLUND

Denne liste kunne sikkert indeholde mange flere ord og navne, så brug den som en guide, men hold sindet åbent for andre grønne flag!

rødt flag

Kig efter de røde flag, når du skal vælge et sted at gå til hundetræning

HVAD ER RØDE FLAG?

Det røde flag er et internationalt kendt symbol på fare og er en opfordring til at udvise forsigtighed. 

Når vi taler om røde flag i forbindelse med hundetræning, betyder det, at der er visse ord og vendinger i beskrivelser af træning, uddannelse og træningsfilosofi, der skal få dig som potentiel kunde til at udvise forsigtighed.

røde flag i hundetræning
SPOT DE RØDE FLAG! SIG NEJ TAK TIL...

DOMINANS – MYTEN OM DEN DOMINERENDE HUND
Træneren siger “dominant” el.lign. om hunde, dem selv, eller dig som hundens ejer.  Træneren taler om “dominans” hund og hund imellem, eller mellem hund og ejer. Dominansteorien er død og borte forlængst, vi ved heldigvis bedre nu! 

HIERARKI – MYTEN OM “THE PACK”
Hvis træneren taler om hierarki eller hakkeorden i træningen, i forholdet mellem hund og ejer, eller hundens rolle i dit hjem. Det er videnskabeligt bevist, at hunde ikke er flokdyr, og at de ikke danner hierarkier indbyrdes eller med mennesker.

FLOKLEDER – MYTEN OM ALFAHANNEN
Bruger træneren ord og vendinger som en stærk leder, overhoved, “pack leader”, alfa, alfahan, flokleder eller “leader of the pack”, så bygger deres viden på teorier, der forlængst er modbevist og trukket tilbage af dem, der i sin tid formulerede dem. Læs evt. mere herom i infoboksen “Hunde danner ikke et pack” nedenfor og i den udførlige litteraturliste, jeg har inkluderet i bunden af dette indlæg.

N E J - DIN HUND SKAL IKKE SE DIG SOM SIn "ALPHA"

I bunden af dette indlæg har jeg inkluderet en litteraturliste, hvor du kan læse mere om den forskning, der modbeviser de hundetrænings-myter, jeg nævner.

SPOT DE RØDE FLAG! SIG NEJ TAK TIL...

STRUKTUR – HUNDEN SKAL GÅ PÆNT OG MÅ IKKE SNUSE PÅ TUREN
Nogle mener, at hunde ikke skal snuse på tur, men i stedet gå raskt og pænt ved sin førers fødder. Snuseri er et af hundens basale behov, og de har da ret til at være normale hunde, der gør normale hundeting. Der er ikke noget i vejen med at træne på en gåtur, og selvfølgelig skal man træne at kunne gå pænt i snor til når det er nødvendigt. Men der skal være en balance, og hunde skal have lov at være hunde, ellers bliver de frustrerede og udvikler uønsket adfærd. Desuden svarer 15-20 min. koncentreret snuseri til 1 times rask gåtur, så lad os alle snuse!

FRARÅDER SELE, ANBEFALER TYNDE HALSBÅND
Hvis din træner fraråder brug af ergonomiske seler under påstand af, at de lærer hunden at trække i snoren, bør du lige studse engang. Selen lærer ikke din hund noget som helst, det er dit job. Selen beskytter din hund mod varig skade fra tryk eller skade på vitale strukturer i hals, strube og skuldre. En forkert sele i voksetiden kan også skævvride hvalpens fundament, så vælg med omhu! Se mine anbefalinger.

FRARÅDER TRÆNING MED GODBIDDER
Der findes trænere, der mener, at godbidder er bestikkelse, og at man ikke skal bestikke sin hund til at gøre, hvad man siger. At hunden skal gøre, hvad man siger, fordi man siger det. Og at man, hvis man bruger godbidder, vil opleve at hunden ikke gør, hvad man siger, hvis man en dag glemmer godbidderne. Det er noget pjat. Hunde lærer bedst og hurtigst med belønningsbaseret træning, det er videnskabeligt bevist. Du får også et endnu bedre resultat af jeres flid, hvis hunden elsker at træne med dig. Og selvfølgelig skal de betales for deres gode arbejde for os!

rødt flag på mark

ER MIN HUND EN ULV?

Er familiehunden ikke bare en lille stue-ulv? Det korte svar er NEJ.

Det lange svar er nok nødvendigt, fordi mange stadig hævder, at vores familiehunde skal trænes, fodres og forstås som ulve på trods af, at den moderne hund (canis familiaris) udskilte sig fra ulven (canis lupus) for titusinder af år siden og er blevet til sin egen art. De ligner hinanden på mange måder, ulven og hunden, men de adskiller sig på de mest væsentlige områder til en grad, hvor de ikke tåler sammenligning. 

Ulve er flokdyr, hunde er sociale dyr. Ulve er kødædere (carnivore), hunde er omnivor. Ulve er jægere, hunde er “scavengers”, hvilket vil sige, at de leder efter deres mad og er specialiseret i at spiser rester og efterladenskaber fra andre. Os, nærmere betegnet. Hunden som dyreart er unikt specialiseret til at sameksistere med mennesker. Og gennem de sidste mange tusind år har vi selektivt opdrættet dem efter egenskaber, der i mange tilfælde ligger langt fra deres ophav. Det er derfor ikke til hverken deres eller vores fordel at se eller behandle dem som ulve.

Ulve lever i familier, hvor de samarbejder tæt om jagt, pasning af unger og problemløsning. Hunde samarbejder ikke som sådan med hinanden, men vil til gengæld meget gerne samarbejde med os mennesker og varetage opgaver for os og med os. I klar modsætning til ulven er de virkelig menneskets bedste ven

Der er masser af utrolig interessant litteratur om tamhundens ophav og hunde vs. ulve, jeg har lagt en del links ind i bunden af dette indlæg, hvis du skulle have fået lyst til at læse mere.

Er min hund en ulv? Billedet viser en ulv (canis lupus) og hunde (canis familiaris) ved siden af hinanden.

Nej, din hund er ikke en ulv… Og det skal du kun være glad for!

hundehvisker
SPOT DE RØDE FLAG! SIG NEJ TAK TIL...

HUNDEHVISKERE 
Træneren kalder sig noget unødvendigt højtideligt og/eller selvopfundet, som f.eks. hundehvisker, hundepsykolog, dogwhisperer, hundementalist, hundelytter, el.lign.

TRÆNINGSOPHOLD
Hvis en træner tilbyder at tage din hund på træningsophold (uanset varighed), hvor du ikke selv som hundens ejer er til stede eller på anden vis deltager, så er det næsten det rødeste flag af dem alle, især for dig med en Rhodesian Ridgeback. Kun du træner med din hund, og træneren hjælper først og fremmest dig.

KORREKTION & STRAF
Er der snak om korrektioner, om at “slå ned på” adfærd, disciplinere, at korrigere opførsel, ligefrem at straffe hunden for uønskede handlinger, så er træningen ikke evidensbaseret eller i overenstemmelse med nyeste forskning eller læringsteori.

 

HUNDE DANNER IKKE ET “PACK”

Hvis du altid har hørt, at hunden er et flokdyr og bor sammen i “dog packs”, så er du ikke alene. Det er til gengæld længe siden, at man beviste, at hunde ikke former “packs” (læs: familier) på samme måde, som ulve gør (Boitani & Ciucci, 1995). Det har bare taget rigtig lang tid at få den viden bredt ud. 

Tilbage i 40’erne blev der foretaget et studie på ulve i fangenskab (Schenkel, 1947). Dette studie konkluderede, at ulve kæmpede om lederskab og etablerede et stringent hierarki. Begreber og konklusioner fra studiet blev straks implementeret i træningen af tamhunde, og der er de blevet hængende helt til i dag. Og det endda på trods af, at studiets konklusioner blev modbevist (Mech, 1999), og forskningen trukket tilbage. Ulve i fangenskab slås om adgang til ressourcer, men det er ikke naturlig adfærd. Ulve i naturen danner familier bestående af et forældrepar og deres afkom. 

Teorierne om alfaen i ulveflokken er baseret på ulve i fangenskab, og tamhunden har omtrent lige så meget til fælles med en ulv, som du har med en abe. Hvis nogen prøver at bilde dig ind, at du skal behandle din hund, som om den er en ulv, det være sig træning, adfærdsbehandling eller fodring, så sig pænt nej tak. Vores tamhunde er ikke ulve. Læs evt. mere i faktaboksen “Er min hund en ulv?” herunder.

Hunde kan sagtens samles i sociale grupper, ligesom de kan få gode venner og finde steder, de foretrækker at hænge ud. Men hunde er videnskabeligt set klassificeret som “sociale dyr” og ikke som flokdyr. At tilstræbe at være “the pack leader” over for sin egen hund er derfor fuldstændig meningsløst. Hunden er til gengæld unikt velegnet til at blive en uundværlig del af en menneskefamilie!

vælg den rigtige hundetræner
SPOT DE RØDE FLAG! SIG NEJ TAK TIL...

AT DU ER SKYLD I DIN HUNDS PROBLEMER
Hvis den person, du har søgt hjælp hos, skyldsbelægger eller udskammer dig i forhold til din hunds opførsel, tager du bare dine ting og går. Uanset hvor populært det er på internettet, så er det i den virkelige verden meget uprofessionelt og tjener intet positivt formål. Du og din hund skal have hjælp, ikke komplekser.

AT TILBAGEHOLDE FODER ELLER OMSORG
Der er en sejlivet myte, at man ikke må berolige en bange hund, fordi man så belønner noget uønsket. Selvfølgelig skal du ikke ignorere din hund, hvis den er nervøs. Ja, man siger: “beløn den adfærd, du vil se mere af”. Men frygt er en følelse og ikke en adfærd, og den skal adresseres som en følelse og ikke som noget forkert. Det har aldrig hjulpet nogen – uanset antal ben – at få at vide, at deres følelser er forkerte eller at blive straffet for at være utryg eller direkte bange.

Husk også, at det er din hund, der afgør, hvad der er en belønning. Hvis din hund ikke ser ros, en bold eller et klap som en belønning, så virker det ikke. Beløn den adfærd, du vil se mere, fyrsteligt med noget, din hund ELSKER.

GENERELLE BETRAGTNINGER OM HUNDETRÆNERE ONLINE

Generelt vil jeg sige; pas på med at følge råd og træningstips fra amerikanske trænere. I USA er det både lovligt og almindeligt at bruge korporlig straf, stødhalsbånd og pighalsbånd, når man træner og uddanner hunde. I Danmark er det ulovligt at udsætte vores hunde for unødig smerte, ubehag og ulempe, og det er også ulovligt at bruge trænings-“værktøj”, der er designet til at påføre hunden smerte og ubehag, se paragraffen HER. Du kan se hele den danske dyreværnslov HER

Du er ikke en abe og din hund er ikke en ulv!

LITTERATURLISTE

Dog Training and the Myth of Alpha-Male Dominance“, artikel af Jeninne Lee-St. John bragt i TIME, 2010.

The Case Against Pack Theory“, artikel af Lucas Brands bragt på The Dogenius Institute, 2022.

The Myth of the Pack“, artikel på LECA Academy, 2018.

Hegemonic Masculinity & Dog Training“, artikel af Dr. Teresa Tyler bragt på The Dogenius Institute, 2024.

Den der hvisker, lyver“, blog-indlæg af Mia Trier-Knudsen fra Nordhund, 2023.

Comparative social ecology of feral dogs and wolves“, videnskabelig artikel af L. Boitani og P. Ciucci bragt i Ethology, Ecology & Evolution, 1995. 

Dominance in domestic dogs—useful construct or bad habit?“, videnskabelig artikel af John Bradshaw, Emily Blackwell & Rachel Casey bragt i Journal of Veterinary Behaviour, 2009.

Unravelling Dominance in Dogs“, videnskabelig artikel af Stephanie Hedges bragt i The Veterinary Nurse, 2017.

Behavioural coordination of dogs in a cooperative problem-solving task with a conspecific and a human partner“, videnskabelig artikel af Ljerka Ostojić & Nicola S. Clayton bragt i Animal Cognition, 2014.

Alpha status, dominance, and division of labor in wolf packs“, videnskabelig artikel af L. David Mech udgivet Canadian Journal of Zoology i 1999.

Expressions studies on wolves“, studie af Rudolph Schenkel fra 1947.

Are you man enough, big and bad enough? Ecofeminism and wolf eradication in the USA“, videnskabelig artikel af Jody Emel udgivet i Environment and Planning D: Society and Space i 1994.

Are dogs and wolves the same species?” af Prescott Breeden, Dogs, Science, and the Biology of Behavior, 2014.

Dogs – A New Understanding of Canine Origin, Behavior, and Evolution” af Raymond & Lorna Coppinger, bog udgivet af The University of Chicago Press, 2002.

Scroll to Top