SENIORHUNDEN

Der er ingen skam i at blive gammel, det sker for os alle sammen. Hunde lever (desværre) kortere liv, så for dem sker det lidt hurtigere. Man siger som regel, at hunde over 8 år må regnes for seniorhunde, men de mindre racer lever typisk længere, så man kan være så heldig, at deres alderdomstegn først begynder at vise sig senere. Fælles for alle hunde er, at det er bedre at forebygge end at symptombehandle!

Aldringstegn er ikke nødvendigvis en hindring for et godt seniorliv! Et aktivt liv fyldt med sjov og spas sætter sine spor, og seniorhunden vil ofte opleve at blive lidt stivbenet med alderen.

Det er også helt normalt og forventeligt, at den ældre hund sætter farten lidt ned. Sover lidt længere, nyder kortere gåture, skal have et lille boost for at hoppe ind i bilen eller op i sofaen. 

Det er en naturlig udvikling, og er ikke nødvendigvis tegn på mistrivsel. Især ikke, hvis du sørger for, at din seniorhund holder en fornuftig vægt.

Seniorhunden skal følges lidt tættere hos dyrlægen, da årene øger chancen for livsstilssygdomme. Men hvis dit grå guld er så frisk, som man kan forvente i forhold til datoen i sundhedsbogen, er der masser, du kan gøre, så årene vejer mindre tungt. 

Jeg har samlet de bedste tiltag, du kan gøre for din bedste ven. Samtlige råd er nogle, vi selv har afprøvet og kan stå inde for. Der er indsat kildehenvisninger samt henvisninger til, hvad vores personlige anbefalinger er. De vil ikke være geografisk interessante for alle læsere, men se, om du kan finde noget lignende i dit lokalområde. 

Træning - styrke og balance

Det er vigtigt at holde sig i gang, både når man er tobenet og firbenet. En af de rigtig gode ting ved at være hundeejer, er at man får motion og kommer ud i naturen! Det er stadig vigtigt med en seniorhund, også selvom man måske må tilpasse længde og tempo på sine ture. God kondition, velsmurte led, og en fornuftig vægt beskytter mod aldersbetingede helbredsproblemer.

Snude-target smukt udført af Sabie fra NordHund.dk

HUNDETRÆNING

En af de bedste måder, hvorpå man kan holde en gammel hund frisk længere, er træning. Både almindelig hundetræning tilpasset seniorhunden, f.eks. SØG

Du kan også sagtens gå til NOSEWORK med din veteran. Hvis du f.eks. har trænet rallylydighed (eller gerne vil træne rally), er der oprettet en særlig seniorklasse, hvor øvelserne er tilpasset ældre hunde.

Det er en skrøne, at en gammel hund ikke kan lære nye tricks – seniorhunden vil helt sikkert nyde at lære nye ting! Og have godt af det. Du skal bare vælge opgaver, der ikke er alt for hårde ved leddene. Et godt eksempel er de mange varianter af targettræning, som er sjovt for både store og små. 

Læs mere om det hos NORDHUND hundeskole – som i øvrigt får mine allervarmeste anbefalinger!

Foto af Sabie: Mia Trier-Knudsen, www.nordhund.dk

STYRKE & STABILITET

Når man bliver ældre, mister man muskelmasse. Det kan ikke afhjælpes, men den rigtige træning kan mindske atrofien. Opbygger man muskler skånsomt på seniorhunden, kan man styrke leddene, øge udholdenheden og dermed forhindre skader. En stærkere hund holder sig også sund længere. 

Mange udbyder efterhånden den type skånsom træning, der kan holde seniorhunden sund og stærk længere. Kilde: https://dyreklinikkennucleus.com/sportsmedicin

Vi anbefaler Kropskontrol hos www.hundibalance.dk, fordi det har vi selv prøvet og er glade for! Hvis du ikke bor i nærheden af Hillerød, er der flere andre, der udbyder holdtræning i balance og stabilitet. 

Det er bare at søge, og så skal du finde!

Seniorhund Hannibal til træning hos www.hundibalance.dk
seniorhund Foenix Rhodesian Ridgeback træner på vandløbebånd

GENOPTRÆNING

Der er efterhånden rigtig mange steder i landet, hvor man kan gå til genoptræning med sin hund efter skader. Den gamle og evt. gigtplagede hund kan have stor glæde af at følge et genoptræningsprogram. Den skånsomme og målrettede muskelopbygning, der kan opnås ved f.eks. træning på vandløbebånd, er guld værd for gamle led og lemmer. Det er dog vigtigt at have en dygtig fagperson i ryggen, der kan vejlede og holde øje med, at din hund ikke overanstrenges eller fejlbelastes. Al træning kan være skadelig, hvis den udføres forkert! Heldigvis er der efterhånden mange dygtige dyrlæger og hundefysioterapeuter, der har de rigtige faciliteter til hensigtsmæssig træning.

På billedet ses Foenix i gang med at træne på vandløbebånd hos AniCura Aarhus.
Foto: https://www.instagram.com/my_golden_ridgeback/

Genoptræning nær Helsinge: Nucleus vandløbebånd https://dyreklinikkennucleus.com/vandlbebnd

Og nær Værløse: https://hundefysio.com/profil.html

Små ændringer i hverdagen

Der er rigtig meget, du kan gøre for at lette livet for seniorhunden, uden at fylde det gamle liv med medicin!

BACK ON TRACK

Back on Tracks led- og muskel-bandager er lavet af funktionelle tekstiler med varmereflekterende egenskaber. Tekstilet er en synergi mellem gamle kinesiske erfaringer og moderne videnskabelig teknologi.”

Ved at smelte keramiske fibre ind i stoffet under produktionen, har Back on Track skabt tekstiler, der reflekterer kropsvarme tilbage på bæreren. Det øger blodcirkulationen, lindrer spændinger, fremmer heling af beskadiget væv og beskytter mod skader.

Back on Track producerer en række praktiske dækkener i alle størrelser. Brug dem til at varme din gamle hund op inden (og på) jeres gåture eller på kolde nætter. Ældre hunde er mere temperaturfølsomme end de yngre modeller, og kulde og træk kan have en negativ effekt på mobiliteten.

Brug evt. en af Back on Tracks puder eller tæpper i seniorhundens seng. Hvis din hund har en gammel skade eller får en ny, har Back og Track også et udvalg af praktiske bandager til hunde. 

https://backontrack.com/dk/sadan-virker-back-on-track

Seniorhunden får det bedre med uld

ULD

Det er et gammelt (og godt) husmorråd, at uld er godt for gamle lemmer. Herhjemme går seniorhunden, der er en Rhodesian Ridgeback med kort pels og ingen underuld, i uldsweater på de koldeste dage. En hund, der fryser, krummer ofte ryg og ryster, og det kan være hårdt for seniorhundens fysik. I nogle tilfælde kan det føre til myoser og endda smertefulde låsninger i lænderyggen.

Hvis din hund allerede har ondt i ryggen eller nakken, kan det være meget lindrende at blive holdt varm. Det beskytter også mod forværring. Der findes flere, der strikker ulddækkener til hunde på mål (måske kan din mor eller et andet fingernemt familiemedlem lokkes?) – der er flere strikkeopskrifter på f.eks. pinterest

Der er også flere, der producerer dækkener i uldmiks, f.eks. MiaCara, som Pupenhagen forhandler.

EN ORDENTLIG SENG

Mange af de senge, der bliver markedsført til hunde er fyldt med materiale, der hurtigt falder sammen. I nogle tilfælde er det restmateriale fra andre produktioner. Særligt til de tungere racer er de sjældent tilstrækkelige, og det kan især mærkes, når leddene bliver stive. 

Der fås mange ortopædiske senge, også til gode priser. F.eks. af memoryskum. Og de er også super gode til de hunde, der ikke vejer så meget. Men de store hundes led går lige igennem, så de hviler på det hårde underlag. Kig derfor ikke kun på madrassens kvalitet og materiale, men også højde, når du vælger hundeseng. 

Er din hund mellem 15 og 30 kg, bør madrassen være mindst 10 cm. tyk. Er din hund over 30 kg. tung, skal du gerne op på 12-15 cm. tykkelse. Hannibal ligger på en LINO fra Pupenhagen.

Behandling

Der er ingen grund til at miste modet, hvis din seniorhund får ondt eller ligefrem kommer til skade. Der findes efterhånden mange skånsomme metoder, hvorpå skader om ømheder kan behandles manuelt uden brug af medicin eller lignende.

LASERTERAPI

En fokuseret laser øger blodgennemstrømningen og bidrager dermed til, at beskadiget væv kan hele. Det kan også lindre gigtsmerter og hudproblemer. Laser kan endda afhjælpe stædige øreproblemer. Behandlingen med laser kan din hund få hos dyrlægen eller måske hos en hundefys.

Du kan også leje en håndholdt laser, hvis du selv vil behandle din hund, f.eks. til at fremme opheling af et operationsar, eller til at lindre en opblussen af gigtsmerter.

På billedet: Foenix modtager laserbehandling hos AniCura Aarhus.
Foto: https://www.instagram.com/my_golden_ridgeback/

Læs mere: NETDYREDOKTOR & DYREKLINIKKEN NUCLEUS 

seniorhunde
Seniorhund til behandling hos hundefys, foto: nordhund.dk

MANUEL BEHANDLING

Hvis en hund har stive eller ømme led, vil den ofte aflaste dem ved at bevæge sig fysiologisk uhensigtsmæssigt. Det kan give ømme og spændte muskler samt låsninger i leddene og deraf følgende problemstillinger. Det vil sige, at en lille ømhed kan blive til et større problem, hvis den ikke afhjælpes tidligt. 

Hvis du opdager, at din hund virker øm, og din dyrlæge kan bekræfte, at den ikke fejler noget alvorligt, kan en manuel behandling sikkert hjælpe. Mange manuelle behandlere er også dyrlæger, så hvis din hunds ømhed/stivhed er kendt og ikke er akut, kan du ofte tage direkte til f.eks. en hundefysioterapeut eller – osteopat og blive hjulpet.

“Osteopati er en helhedsorienteret behandlingsform (…), som forebygger dysfunktioner i hele kroppen, og behandler led, muskler, bindevæv, kar og nerver med osteopatiske manipulative teknikker for at normalisere kroppens funktioner.” LÆS MERE.

På billedet modtager NORDHUNDs Sabie behandling hos HUNDEFYSIO.

AKUPUNKTUR

Akupunktur foregår ved, at man sætter små og meget tynde nåle ned i huden på hunden. De placeres på strategiske punkter og stimulerer dermed nerverne. “Dette kan resultere i lokal øget blodgennemstrømning, og at man udskiller smertedæmpende hormoner.“ Kilde: sundhed.dk

Akupunktur kan derfor hjælpe med gener fra gigtforandringer og deraf følgende stivheder og muskelspændinger hos både hunde og mennesker. Men akupunktur kan også bidrage til hurtigere heling efter skader og operationer.

Mange af de andre aldersskavanker, der kan ramme den ældre hund, kan også blive afhjulpet af akupunktur – SE LISTE, f.eks. nyreproblemer (disse vil dog som regel kræve anden behandling samt kosttilskud).

På billedet får Hannibal akupunktur hos NUCLEUS.

akupunktur hos dyreklinikken Nucleus
massage til seniorhund

MASSAGE

Vi kender allesammen den gavnlige effekt af en god massage. En smertende krop kan blive som ny igen. Det samme gælder selvfølgelig for hunde. Især de ældre og stivbenede.

Massage varmer og blødgører musklerne og sørger for øget aktivitet i ømme områder, hvilket kan fremme heling, bevægelighed og velvære.

Særligt hunde, der har haltet i en periode, kan have god gavn af massage, da de har belastet deres krop skævt og kan have udviklet uhensigtsmæssige spændinger. 

På billedet her får Hannibal massage af søde Tanya fra OPTIHUND.DK, som holder til i København/Birkerød, men som også kører ud – vores varmeste anbefalinger! Både mine og Hannibals.

Bor du i eller i nærheden af Hillerød, kan vi anbefale hundibalance.dk

Medicin

Hvis din hund har urimeligt stærke smerter, er der hjælp at hente i form af medicin hos dyrlægen, men det er sjældent en holdbar permanent løsning. Medicin bør kun bruges i kortere perioder, f.eks. til at slå en evt. opblussen af smerter ned. Eller efter skade/operation. Mange dyrlæger udskriver gerne smertestillende til langtidsbrug, men du bør være ekstra opmærksom på din hunds trivsel, da der er øget chance for skader på bl.a. mave, lever og nyrer. 

sunde seniorhunde på librela mod gigt smerter

LIBRELA

Librela er et relativt nyt middel mod ledsmerter hos hunde. Præparatet er uden bivirkninger og gives som injektion i nakken månedligt hos dyrlægen. Librela virker kun mod smerter, der skyldes gigt. Til gengæld skulle det virke rigtig godt for mange hunde. 

Det aktive stof i Librela er bedinvetmap, som er en proteintype, der genkender og binder sig til nervevækstfaktorer, så disse  ikke kan binde sig til deres receptorer på nervecellerne. Dermed afbrydes overførslen af smertesignalerne, og hunden vil opleve lindring af gigtsmerter. 

Librela er receptpligtigt, og du skal derfor tale med din dyrlæge om, hvorvidt det vil kunne gavne din hund. 

NSAID

Den traditionelle behandling for gigtsmerter er de non-steroide anti-inflammatoriske (NSAID) medikamenter. De virker smertestillende og febernedsættende, og de hjælper mod hævelser og irritationer i vævet. For hundes vedkommende er medicinen receptpligtig (GIV ALDRIG DIN HUND DIN EGEN MEDICIN*), så dyrlægen skal udskrive den, ligesom hunden skal følges ret tæt af dyrlægen, når den er på daglig medicin. 

Det skyldes, at der er en række bivirkninger ved NSAIDs. Disse inkluderer (men er ikke begrænset til) nedstemthed, mavesår og nyresvigt. Risikoen er størst ved længere tids brug, eller ved forkert brug af medicinen. Derfor er det vigtigt, at du følger dyrlægens doseringsanvisninger meget nøje, samt at din hund får taget blodprøver og foretaget helbredsundersøgelser oftere, hvis den fast får medicin af typen NSAID.

Der findes en række forskellige medikamenter, og i samarbejde med din dyrlæge kan du vælge det, der vil passe bedst til din hund.

https://frederiksbergdyreklinik.dk/generel-information/viden-om-smertestillende-medicin-til-hund/

* Hundes lever omsætter ikke medikamenter på samme måde som menneskers, så dine piller kan give din hund en livstruende forgiftning.

seniorhund og medicin
Hannibal 10,5 år

LDN – Lav Dosis Naltrexon

Hvis din hund ikke tåler NSAID (det kan f.eks. være, hvis en blodprøve har vist dårlige nyretal), eller hvis du ikke er tryg ved dagligt at give stærk medicin, er der heldigvis alternativer. Et af dem, vi selv har utrolige erfaringer med, er LDN (Lav Dosis Naltrexon). Der findes ingen mirakelmidler, men i de tilfælde, vi har set, har effekten af LDN været meget overbevisende!

Hannibal skadede sit bagben, da han var 8-9 mdr. gammel, og da han blev omkring 8 år, begyndte benet at blive stift. Hannibal havde ondt og ville ikke længere springe ind i bilen og lignende. Han fik LDN, og sammen med regelmæssig osteopati, træning, og kosttilskud som grønlæbet musling og omega 3 (se nedenfor), er han blevet som en ung hund igen! Hannibal var på billedet 11 år gammel og legede og løb og gik lange ture – hver dag! Selv på kolde dage, hvor gamle ben ellers er ekstra stive. Han levede til han var 12,5 og var rask, frisk og rørig til det sidste.

Ansporet af vores egen og flere bekendtes store succes med LDN har jeg skrevet et indlæg, hvor du kan læse alt om LDN til hunde.

CBD-OLIE

Hunde kan ikke tåle THC, men de kan have god gavn af olier uden eller med ultralavt indhold af THC. Hannibal har god gavn af CBD-olien fra Endoca, som jeg køber gennem Oils By Simpson. CBD er godt for hundens immunforsvar, kan hjælpe dem til at finde mere ro om natten, og har en let antiinflammatorisk og smertedæmpende effekt på f.eks. gigtsmerter. 

Jeg har også hørt gode ting om CBD-olie til hunde med angst og nervøsitet, men har ikke selv brugt det til det formål.

Nubia Hannibal Rhodesian Ridgeback

Kosttilskud

Noget af det bedste – og nemmeste – du kan gøre for at forbedre dagligdagen for din seniorhund er kosttilskud. Der findes uendeligt mange, og det er som regel nødvendigt med individuelle hensyn. Kosttilskud er lidt kontroversielle, fordi i nogle tilfælde kan det lyde som (og være) det rene rismel og hokuspokus. Jeg har derfor valgt kun at anbefale kosttilskud, jeg selv har prøvet. Listen herunder er ikke komplet, men det er de ting, vi synes, vi har haft god effekt af. Og dermed, som vi med god samvittighed kan anbefale.

GIGT

Mange af de kosttilskud eller naturmedicin, man kan få mod gigt, virker bedst, hvis de bruges sammen.

  • Grønlæbet musling
  • Glukosamin
  • MSM
  • Kondroitin
  • Hyaluron
  • Vitamin C
  • Kollagen
  • Omega 3
  • Boswellia Serrata
Vi anbefaler DETTE PRODUKT fra danske Vitapetz til seniorhunden.
 

CANCER

Mange seniorhunde rammes desværre af livsstilssygdomme som f.eks. kræft. Sund livsstil og frisk mad kan være forebyggende, og lovende undersøgelser indikerer, at du kan forebygge og endda forbedre livskvaliteten for kræftramte med svampe – noget, der endda findes videnskabeligt bevis for [eksempel]

  • Trametes versicolor (broget læderporesvamp eller turkey tail)
  • Hericium erinaceus (pindsvinepigsvamp eller lion’s mane)
  • Ganoderma lucidum (reishi-svamp)

Men også ovenstående LDN kan have effekt, og glem ikke CBD-olie! Og husk, at kemo-terapi ikke er lige så slemt for hunde, som det er for mennesker. 

ALLERGI OG KLØE

Hunde i alle aldre kan udvikle allergi og kløe, men i forbindelse med, at Hannibals nyretal blev dårlige, opdagede jeg, at meget medicin kan erstattes af naturmidler med rigtig gode resultater! Jeg har kendskab til adskillige hunde, hvis allergi kan holdes stangen med tilskud af Quercetin, da det har samme effekt som antihistaminer. Prøv det evt. selv også!

DEMENS

Seniorhunden kan udvikle en form for demens, som ofte kommer til udtryk som forvirring, stress, rastløshed, depression, manglende fornemmelse for nat og dag, manglende renlighed, angst og lignende. Det hedder også CCD (canine cognitive dysfunction). Det anbefales at forebygge frem for at behandle. Du kan forebygge ved at sørge for, at din seniorhunds kost indeholder eller tilsættes følgende:

  • Antioxidanter (f.eks. alfa liponsyre, blåbær, coQ10)
  • Selen, mangan, zink
  • Omega 3 (højt indhold af EPA og DHA)
  • MCT-olie (Medium-chain triglycerides)
  • Probiotika til hunde

Kilde: www.fedtothrive.co/senior-dogs (siden virker desværre ikke længere)

LEVER- OG NYRESVIGT

Hvis din hund ved et seniortjek hos dyrlægen får konstateret dårlige nyretal eller levertal, så er der meget, du kan gøre, før du skal ud i dyr medicin eller ligefrem aflivning. Ofte vil din dyrlæge foreslå et foderskift til et af deres specialfodere, men min anbefaling er at få udleveret din hunds blodprøvesvar og gå lidt på jagt. F.eks. er det ikke indikeret at fodre hunde med nyresygdom med lavt proteinindhold i kosten før de allersidste stadier af nyresvigt, og de må slet ikke få tørfoder.

  • Ulmus rubra (elmebark, rød elm eller slippery elm) mod kvalme, mavepine og appetitløshed
  • Silybum marianum (marietidsel eller milk thistle) virker udrensende på leveren
  • Præbiotika og probiotika styrker fordøjelsen og understøtter immunforsvaret
  • Omega 3 (højt indhold af EPA og DHA)
  • Astaxanthin (krill-olie)

Du kan forebygge nedgang i din hunds nyrehelbred ved at undgå at give store mængder godbidder i form af tørret kød og huder, efterhånden som hunden bliver ældre. Frisk mad og friske godbidder anbefales! Den råfodrede hund skal sættes ned i mængden af lever og andre organer, og skal have kalktilskud i stedet for ben. Få en hundediætist til at hjælpe dig med en foderplan, så du er sikker på, at din hund ikke får mangelsygdomme!

Seniorhund - en artikel i kennel Hvirvelvindens Vidensbank
Seniorstatus er ingen hindring for et godt hundeliv!

Denne artikel om seniorhunden er under stadig udvikling!

Scroll to Top