LDN TIL HUNDE

LDN er en forkortelse for Low Dose Naltrexone (på dansk: Lav Dosis Naltrexon). Kort sagt er det en medicin, der blev udviklet til et bestemt formål, og man har efterfølgende opdaget, at man ved at bruge samme middel, men i en anden opløsning, med god effekt kan bruge det til et helt andet formål. Dette indlæg er skrevet, fordi jeg har set fuldstændig fantastisk effekt af LDN til mine egne hunde, og det undrer mig, at det ikke er mere brugt og kendt i DK.

BEMÆRK! pga. nye EU-regler er det pt. vanskeligt at få udskrevet LDN til dyr. Din dyrlæge skal søge om at udskrive Naltrexon 50 mg. ved at udfylde en veterinær udleveringstilladelse hos Lægemiddelstyrelsen [vejledning], og andre behandlingsmuligheder skal være afprøvet først.

Nubia og Bartok leger
Lav Dosis Naltrexon til hunde doseres efter kropsvægt

HVAD ER LDN?

Naltrexon blev oprindeligt brugt til at afhjælpe afhængighed, f.eks. ludomani. Når man er afhængig af noget, så får man et “rush” af endorfiner, når man tager et stof eller  udfører en handling, og man vil derfor altid søge at udføre den igen. Og igen.

Bruger vi ludomani som eksempel, ville det f.eks. være når man trækker i den enarmede tyveknægt og spændt venter på, om man har vundet den store gevinst. Du ved, når man er helt høj af forventningens glæde? Naltrexon virker ved at slukke for endorfinerne, så man ikke får den ønskede lykkefølelse, når man udfører den handling, der plejede at udløse den. Uden lykkefølelsen, forsvinder lysten til at trække i armen på spillemaskinen. Rusen udebliver. Fristelsen udebliver.

Det er denne egenskab ved Naltrexon, man udnytter, når man giver medicinen i lav dosis. Normal dosis er 50-300 mg. LDN er for hundes vedkommende 0,07 mg. for hvert kg, hunden vejer. Ved så lav dosis, lukker man nemlig kun for endorfin-produktionen i nogle timer i stedet for hele tiden. Når kroppen opdager, at der er for lidt endorfin i omløb, vil den selv igangsætte en overproduktion, så hele systemet bliver oversvømmet med endorfiner.

LDN virker på både mennesker og dyr.

HVAD ER ENDORFINER?

Og hvorfor er det en god ting, at kroppen producerer flere af dem? Endorfiner er kroppens “lykkehormon”, og bliver bl.a. produceret i forbindelse med motion, latter, fællesskab, forelskelse, m.m.

Udover at give en “feel-good”-følelse, hjælper endorfiner kroppen med at håndtere stress og smerter. En krop, der har det godt, er bedre rustet til at klare fysiske og psykiske udfordringer som sygdom, skader og dårlige oplevelser.

Rent faktisk er det videnskabeligt bevist, at endorfiner bl.a. kan hjælpe kroppen med at booste kroppens naturlige immunsystem, reducere inflammation, hæmme tumorvækst, fremme heling af væv, slimhinder og sår samt regulere og afbalancere cellevækst. Læs evt. mere HER (tekst på engelsk).

Nubia Hannibal Rhodesian Ridgeback
Hunde i alle aldre kan have glæde af LDN
Hundebanden på Engholm
Hunde svarer generelt rigtig godt på behandling med LDN

HVORDAN KAN LDN HJÆLPE MIN HUND?

Eftersom LDN får din hunds krop til at producere flere endorfiner, får din hund alle fordelene ved en sund endorfinproduktion som beskrevet ovenfor.

Du kan læse meget mere om LDN og forskningen bag på LDN-foreningens hjemmeside. Her kan du også finde links til forskningen bag LDN. 

Der findes også allerede en del forskning af effekten af LDN på hunde og andre dyr. Den kan du læse mere om på LDNscience (en “non-profit organization” dedikeret til oplysning og forskning). På siden kan du både læse videnskabelige artikler og succeshistorier fra glade og lettede dyreejere. Selv kender jeg til succeshistorier fra Hannibal, Gustav, Samson, Sabie m.fl.

HVORFOR ER LDN VELEGNET TIL HUNDE?

LDN er et præparat, der gives i en meget lav dosis. Der er derfor stort set ingen eller fuldstændig ufarlige bivirkninger. Det er der ingen anden medicin til din hund, der kan bryste sig af. LDN kan gives til hunde, der er medicinfølsomme, hunde med organsvigt, hunde med psykiske udfordringer og hunde, der er alvorligt syge. 

Det er min erfaring, at hunde responderer ekstraordinært godt på LDN og hurtigt blomstrer op og bliver som hvalpe igen. Gamle hunde er altid i risikogruppen for at udvikle gammelmands-cancer og slidgigt, og LDN kan forhindre eller bremse udviklingen af begge dele. 

Et smertefrit liv fyldt med energi, godt humør og INGEN BIVIRKNINGER? Ja tak.

bartok og hannibal har glæde af LDN til hunde
Hannibal og Bartok - Hannibal har fået et helt nyt liv på LDN
LDN til canine nasal arteritis of the nasal philtrum
Før og efter LDN til hund med autoimmun lidelse

HVAD VIRKER LDN PÅ?

I følge videnskabelige undersøgelser har LDN bevisligt effekt på visse typer af smerter, flere forskellige former for cancer, en række autoimmune lidelser og på almen velvære [reference]. Jeg har også indsat links til relevante videnskabelige artikler om LDN i bunden af dette indlæg. LDN er derfor værd at afprøve, hvis din hund fejler følgende:

 • autoimmun sygdom, f.eks. cushing, arteritis, hæmolytisk anæmi, etc.
 • gigt
 • stenose
 • hofteledsdysplasi
 • albuedysplasi
 • smerter, hvor hunden ikke tåler alm. medicin
 • cancer, f.eks. lymfekræft, adenom, brystkræft, kræft i næse/hals, osv.
 • bivirkninger fra kemoterapi
 • allergi
 • IBS
Du kan også give LDN forebyggende og dermed måske forhindre, at din hund udvikler nogle af ovenstående lidelser [reference]. Personligt har jeg besluttet af give mine hunde LDN fra når de træder ind i deres seniorår ved 8-års alderen. 

DOSERING AF LDN

Som skrevet ovenfor, gives LDN til hunde efter vægt, dosis er 0,03 mg. pr. pund eller 0,066 mg. pr. kg. En hund på 40 kg. skal derfor have 2,6 mg. LDN. Vejer din hund over 25 kg., anbefales det at give dosis 2 gange dagligt med 2 timers mellemrum. Det skyldes, at hundes lever omsætter stoffet hurtigere en menneskets. LDN til hunde gives om aftenen.

EKSEMPEL: Din hund vejer 40 kg.
19:00 Du giver lidt kefir i en skål med 2,6 mg. LDN 
21:00 Du giver 2,6 mg. LDN sammen med aftensmaden.

Din dyrlæge udskriver Naltrexon 50 mg. til dig. Du opløser pillerne i en 1:1 opløsning med kogt og afkølet vand (se vejledning herunder). Brug doseringssprøjter fra dyrlægen eller apoteket, som du nemt kan opmåle din hunds dosis med. Hvis din hund virker træt/uoplagt af LDN, kan dosis være en smule for høj til din hunds stofskifte, prøv at give en smule mindre og se, om det giver mere energi.

Gustav senior border collie får ldn mod gigt
Gustav på 15 år stortrives på LDN

Vigtig info om LDN og opioIder!

LDN (Lav Dosis Naltrexon) må ikke gives sammen med opioider. Der udskrives sjældent opioider til hunde, men ifbm. med en skade eller en operation, kan du have fået udleveret f.eks. Tramadol, Dolol, eller måske et Fentanyl-plaster. Mens din hund får opioider, skal du ikke give LDN. Vent et par dage til opioiderne er ude af kroppen, før du giver LDN igen. Eftersom hunde stort set aldrig får opioider fast, vil der i tilfælde af, at en hund på LDN får opioider ikke ske andet, end at opioiderne ikke har fuld effekt. Du kan se den fulde liste af medikamenter, der ikke må tages samtidig med LDN, på LDN-foreningens hjemmeside under FAQ [direkte link]

SÅDAN GØR DU LDN KLAR TIL BRUG

Det er dyrlægen, der udskriver Naltrexon. Mange vil opleve, at deres dyrlæge ikke kender til LDN eller brugen af Naltrexon til andre formål end normal dosis til at stoppe nogle hundes OCD-lignende opførsel som f.eks. halebidning. Din dyrlæge er i sin gode ret til at afvise at udskrive Naltrexon til dig, men prøv at tale med dem om det, måske det bare ikke er på deres radar (eller find en anden – de er i deres gode ret til eventuelt ikke at ville udskrive). Du kan vise dem dette indlæg, henvise dem til LDN-foreningen eller til Facebook-gruppen LDN til dyr

Din dyrlæge skal udskrive Naltrexon 50 mg. til dig og ikke LDN, da sidstnævnte er et magistrielt fremstillet produkt. Hent Naltrexon 50mg. på apoteket og følg nedenstående vejledning for at forberede det.

Du skal bruge følgende for at gøre LDN klar til brug:

 • Tomt og helt rent syltetøjsglas inkl. låg
 • Decilitermål
 • Nykogt vand
 • 3 elller 5 ml. sprøjte (fås på apoteket eller hos dyrlægen)
 • Naltrexon 50 mg.

Følg nedenstående vejledning til at fremstille LDN til din hund.

Vejledningen er baseret på LDN-foreningens vejledning samt denne videnskabelige artikel.

Hvad skal jeg bruge for at give min hund LDN?
Vi laver en 1:1 opløsning med 1 pille á 50 mg. og 0,5 dl. vand

Brug det nyligt kogte vand til at skolde dit syltetøjsglas. Opmål 0,5 dl. af det kogte vand i et mål (tag en smule mere, vand fylder mindre, når det er afkølet) og sæt decilitermålet i køleskabet i 1 time. Put 1 pille á 50 g. Naltrexon i glasset og hæld det køleskabskolde vand over. Omryst med låg på for at opløse pillen.

Brug en engangssprøjte til at dosere LDN til din hund
Brug en sprøjte til at dosere LDN til din hund

Sprøjten får du enten udleveret af din dyrlæge, eller du køber den på apoteket. Du kan sagtens bruge den samme sprøjte i hele din LDN-opløsnings levetid. Dvs. 60 dage i køleskabet. Du kan godt opbevare opløsningen ved stuetemperatur i en periode, f.eks. hvis du skal på ferie med din hund, men til daglig skal den i køleskab.

LYDER LDN UOVERSKUELIGT?

Det synes jeg, det gjorde i starten. Faktisk droppede jeg det, da jeg havde læst om, hvordan det skulle forberedes til brug. Det lød utrygt og besværligt. Men så hørte jeg alle succeshistorierne! Og så kiggede jeg på min elskede hund med gigtsmerter og nyreproblemer, der gjorde, at han ikke kunne tåle almindelig gigtmedicin.

Ingen bivirkninger? Selvfølgelig sprang jeg ud i det! Og allerede dagen efter var Hannibal som en hvalp igen. Vi har ikke kigget os tilbage.

Og helt ærligt? Så svært er det heller ikke, det tager et par minutter at klargøre ca. 1x om måneden, og så er det lige så nemt at give som almindelig medicin.

Nu anbefaler jeg LDN som førstevalg til hunde med ovennævnte sygdomme. Fordi hvorfor overhovedet risikere de ubehageligheder, som traditionel medicin kan medføre, hvis man kan give et ufarligt præparat i ultralav dosis, så kroppen selv producerer det, der skal til for at afhjælpe sygdomme og gener? Det er det mest indlysende valg.

Spørgsmål om LDN? Jeg prøver gerne at svare, ellers kan jeg henvise til kilder. Men meld dig endelig ind i Facebook-gruppen LDN til dyr DK, det er en guldgrube.

LDN til hunde og andre dyr

Disclaimer

Jeg er ikke dyrlæge. Tal altid med din dyrlæge ang. medicinsk behandling af din hund. Ovenstående tekst er sammensat ud fra videnskabelige kilder, fagpersoner med erfaringsgrundlag, egne erfaringer med LDN til hunde og ikke mindst info fra LDN-foreningen her i Danmark. Se kilder og henvisninger på listen herunder.

LINKS TIL VIDENSKABELIGE ARTIKLER OM LDN TIL HUNDE, MENNESKER & ANDRE DYR

Machado, M. C., da Costa-Neto, J. M., Portela, R. D., D’Assis, M. J. M. H., Martins-Filho, O. A., Barrouin-Melo, S. M., … & Estrela-Lima, A. (2018). The effect of naltrexone as a carboplatin chemotherapy-associated drug on the immune response, quality of life and survival of dogs with mammary carcinomaPloS one13(10), e0204830.

Li, Z., You, Y., Griffin, N., Feng, J., & Shan, F. (2018). Low-dose naltrexone (LDN): A promising treatment in immune-related diseases and cancer therapyInternational immunopharmacology61, 178-184.

Liu, N., Ma, M., Qu, N., Wang, R., Chen, H., Hu, F., … & Shan, F. (2020). Low-dose naltrexone inhibits the epithelial-mesenchymal transition of cervical cancer cells in vitro and effects indirectly on tumor-associated macrophages in vivoInternational Immunopharmacology86, 106718.

Berkson, B. M., Rubin, D. M., & Berkson, A. J. (2007). Reversal of signs and symptoms of a B-cell lymphoma in a patient using only low-dose naltrexoneIntegrative cancer therapies6(3), 293-296.

Younger, J., Parkitny, L., & McLain, D. (2014). The use of low-dose naltrexone (LDN) as a novel anti-inflammatory treatment for chronic painClinical rheumatology33(4), 451-459.

Brown, N., & Panksepp, J. (2009). Low-dose naltrexone for disease prevention and quality of lifeMedical hypotheses72(3), 333-337.

Fawcett, J. P., Morgan, N. C., & Woods, D. J. (1997). Formulation and stability of naltrexone oral liquid for rapid withdrawal from methadoneThe Annals of pharmacotherapy31(11), 1291–1295.

Artikler OM LDN TIL MENNESKER OG DYR FRA 

The Game Changer” – LDN & Cancer (LDN, low dose naltrexone). Kilde: LDN Research Trust.

FIND EVT. FLERE ARTIKLER SELV PÅ google Scholar

Der findes efterhånden et væld af videnskabelige artikler, der dokumenterer LDNs effekt på både dyr og mennesker. Hvis din dyrlæge (eller læge) ikke kender til LDN (eller betvivler, at der er videnskabelig evidens for dets effekt), så kan du prøve at henvise dem til nogle af kilderne i denne artikel. Eller til de dygtige og hårdtarbejdende ildsjæle fra LDN-foreningen, der arbejder hårdt på at oversætte, rådgive og udbrede budskabet. 

Scroll to Top