PUPPY CULTURE

Hvad er Puppy Culture, hvad indebærer det, og hvorfor er det umagen værd? Formålet er at opfostre mentalt robuste hvalpe, der er bedst muligt forberedt på et langt og sundt liv i en menneskefamilie. PC-programmet er relativt omfattende og inkluderer dels ENS (Early Neurological Stimulation), dels både tidlig træning, eksponering og omhyggelig socialisering. Her kan du læse mere om Puppy Culture-programmet og dets anvendelse i Hvirvelvinden. 

HVAD ER PUPPY CULTURE?

Puppy Culture (PC) er et evidensbaseret program, man følger med mor og hvalpe helt fra før fødslen og ideelt frem til hvalpene er mindst 12 uger gamle. Eftersom de fleste af hvalpene flytter fra mor og opdrætter, når de er 8 uger gamle, betyder det, at arbejdet fortsættes i deres nye hjem. Og det er selvfølgelig med støtte og vejledning fra opdrætter og materiale fra ophavspersonerne bag PC.

Puppy Culture er baseret på den nyeste videnskabelige forskning og er derfor i stadig udvikling. Fokus er på at give hvalpene positive læringsoplevelser og socialiseringsmuligheder tilpasset deres aktuelle udviklingstrin.

Programmet tilpasses den enkelte hvalp og inkluderer aktiviteter som vænner hvalpene til alle mulige forskellige lyde, overflader og andre indtryk under trygge forhold, så de har masser af muligheder for at lege og gå på opdagelse under udviklingen af deres psyke.

Hvalpene introduceres også til alderssvarende kommunikation og samarbejde med mennesker, bl.a. lærer de at tilbyde adfærd og være nysgerrige og kreative i mødet med nye opgaver og indtryk. 

PC-programmet er selvfølgelig baseret på positiv forstærkning, og der anvendes ingen former for korrektion eller straf. 

hundehvalp fra kennel Hvirvelvinden, Puppy Culture
Hvalpebunke i Hvirvelvinden Rhodesian Ridgeback

HVAD ER FORMÅLET?

Formålet med Puppy Culture-programmet er at avle og opfostre hvalpe, der har stor følelsesmæssig intelligens og kan knytte stærke bånd til deres familie. Målet er at støtte og optimere hvalpenes fysiske og mentale udvikling til harmoniske og mentalt robuste familiehunde. 

Mental velvære og robusthed er nemlig altafgørende for hvalpens udvikling til en sund og velafbalanceret familiehund.

Ved at udsætte hvalpen for nye oplevelser og indtryk på de helt rigtige tidspunkter i udviklingen, kan vi give hver enkelt hvalp de bedste forudsætninger. Fokus på individet under afviklingen af programmet har følgende fordele:

  • sikrer positivt resultat af implementeringen af protokollen og øvelserne
  • reducerer risikoen for at overvælde eller udsætte hvalpen for ubehag
  • fostrer selvtillid og selvstændighed ved kun at udsætte hver enkelt hvalp for udfordringer, den er klar til og kan løse med positivt udfald

Programmet er omfattende og tidskrævende for opdrætteren, men giver et unikt indblik i hver enkelts hvalps personlighed og tolerance, hvilket giver gode forudsætninger for at placere hver enkelt hvalp i det helt rigtige hjem.

HVALPENS UDVIKLINGSTRIN

De første 12 uger af en hundehvalps liv former dens personlighed og danner udgangspunkt for den voksne hunds psyke, og derfor er de ekstra vigtige i Puppy Culture-programmet. Programmet er evidensbaseret og udviklet af erfarne avlere og eksperter. Det er relativt omfattende og består af videoer, bøger og øvelser, som man som opdrætter følger tæt. 

Nederst i denne artikel er der et par henvisninger, hvor du kan læse mere om PC-programmet og dets oprindelse.

Som opdrætter står jeg for de første 3 perioder, men som hvalpekøber er du og jeg sammen ansvarlige for den kritiske socialiseringsperiode, dvs. mest mig i de første 5 uger, men så skal du i høj grad på banen i de sidste 4 uger! Jeg bygger et stærkt fundament, og du følger op herpå, mens du hjælper hvalpen med at passe ind i dit liv, i din hverdag og ikke mindst dit hjem. 

Perioderne er som følger: 

  • DEN PRÆNATALE PERIODE
  • DEN NEONATALE PERIODE 0-14 DAGE
  • DEN TRANSITIONELLE PERIODE 14-21 DAGE
  • DEN KRITISKE SOCIALISERINGSPERIODE 3-12 UGER
 Læs mere om hver enkelt periode i de næste afsnit.
Border collie Terkel og Rhodesian Ridgeback hvalp fra kennel Hvirvelvinden
VIDSTE DU? Hunde, der vokser op i et miljø, der er rigt på stimulans (fx. alderssvarende udfordringer, leg, samarbejde og spændende nye objekter at interagere med) udvikler større hjerner med flere neurale forbindelser end hunde, der vokser op i et stimulans-fattigt miljø.
Nubia drægtig

DEN PRÆNATALE PERIODE

En hvalps medfødte evne til at knytte tætte bånd og begå sig i en menneskefamilie begynder allerede, før de er blevet undfanget. Den prænatale periode starter faktisk allerede, når jeg som opdrætter udvælger avlsdyr. Det er mit ansvar at finde og parre sunde individer med gode gener, der er værd at videreføre. Jeg skal sikre mig, at avlsdyrene er helbredstestede og raske, at de er gode repræsentanter for racen, at de har et godt temperament, og ikke mindst at de er et godt match til hinanden på eksteriør såvel som temperament. Det er et stort ansvar, og det er jeg mig bevidst.

Tævens helbredsstatus er altafgørende for sunde og harmoniske hvalpe. Eksempelvis ved man, at en stresset tæves produktion af kortisol overføres til hvalpene gennem moderkagen og påvirker hvalpenes nervesystem. På samme måde kan en stresset mor påvirke hvalpenes udvikling negativt efter fødslen. Stress kan både udløses af dårligt helbred og nervøst temperament. Derfor er det vigtigt kun at avle på både fysisk og psykisk robuste og velafbalancerede hunde. 

Man når langt med et godt temperament, og en velafbalanceret tæve vil ikke plages af stress i graviditeten, så længe hun er i sit vante miljø, ikke udsættes for pres og andre stressfaktorer og er ved godt helbred. Her sørger vi for at forkæle hende med ro, nus, masser af god mad ud fra madplaner udviklet særligt til den enkelte hund og drægtighed samt selvfølgelig en masse kærlighed.

DEN NEONATALE PERIODE

Early Neurological Stimulation (ENS) påbegyndes på dag 3 og fortsættes helt til dag 16. Videnskabelige undersøgelser har vist, at små udfordringer og stresspåvirkninger i afmålte doser og med rettidig omhu er gode for hvalpenes udvikling. Gøres det rigtigt, hjælper det med at skabe stærke, sunde og harmoniske voksne hunde igennem at påvirke deres nervesystems udvikling og modning. 

Fordelene ved ENS er bl.a. større tolerance over for stress, større modstandsdygtighed over for sygdom og generelt bedre helbred. Lyder ENS spændende, og har du lyst til at læse mere? Start HER.

DEN TRANSITIONELLE PERIODE

Det er hvalpene, der indikerer, hvor de er i deres udvikling og hvad de er klar til at opleve i denne periode, ikke blot deres alder. Den transitionelle periode begynder, når hvalpens øjne åbnes og slutter første gang, hvalpen viser tegn på at kunne høre. 

Der kan være flere dages forskel på, hvornår hver enkelt hvalp når de forskellige udviklingstrin, og derfor er det individuelt, hvad man foretager sig med dem. Fokus er hele tiden på at udvikle og ikke overvælde hvalpen, mens man følger øvelser og aktiviteter fra Puppy Culture-programmet.

Nubia med hvalpe, kennel Hvirvelvinden Rhodesian Ridgeback

SOCIALISERINGSPERIODEN

Den kritiske socialiseringsperiode starter, når hvalpen kan både se og høre og varer til og med uge 12 i hvalpens liv. For de fleste hundeejere består socialisering i at udsætte hvalpen for så mange oplevelser som muligt, mens den er lille. Det er absolut en del af processen, men dels er det utilstrækkeligt i sig selv, og dels er der ingen garantier for udfaldet, hvis man sætter kvantitet over kvalitet. Hvis en socialiseringsoplevelse går dårligt i den kritiske socialiseringsperiode, har man ikke gjort sin hvalp nogen form for tjeneste. Derfor kræver det omhyggelig planlægning, og her er PC-programmet heldigvis behjælpeligt!

De 7 fokusområder i Puppy Culture forbereder hvalpen på en gnidningsfri overgang fra hvalpebunken til menneskefamilien. De er som følger:

Kommunikation – i PC-programmet får hvalpen sin egen stemme gennem lege og øvelser, hvilket giver selvtillid og lægger grundstenen til det fremtidige samarbejde mellem hund og menneske. Hvalpene introduceres også til klikkeren.

Mental stabilitet – hvalpenes evne til at ryste stress og dårlige oplevelser af sig fremelskes gennem leg og alderssvarende øvelser og udfordringer.

Sameksistens – hvalpene vænnes løbende til de ting, de kan forventes at støde på i vores verden. Alt fra larm og legende børn over katte og trafik til andre hunde.

Enrichment – hvalpene lærer, at nye og spændende oplevelser og udfordringer er muligheder for at få gode og stimulerende oplevelser snarere end at være noget, de bør undgå eller ligefrem frygte. En åben og nysgerrig hund er målet.

Sundhed – opdrætterens fokus på fysisk velvære og udvikling af essentielle motoriske færdigheder giver hvalpene mulighed for at udvikles fysisk og neurologisk på en sund måde. Kontrolvejninger, grooming, vaccinationer, ormebehandling, diæt, sinustjek og dyrlægekontrol hører alle under dette fokusområde.

Færdigheder – hvalpene påbegynder indlæringen af de færdigheder, der vil bistå dem i at begå sig i vores verden. Der er bl.a. tale om indkald, tilbyde ro og opmærksomhed, renlighed, gå pænt i snor, undlade ressourceforsvar, o.lign.

Kærlighed – evnen og lysten til at søge tryghed og selskab hos både andre dyr og mennesker fremelskes og forstærkes gennem positive oplevelser. Ud over øvelser, opfordrer PC-programmet også til en masse nærkontakt mellem opdrætter, besøgende og ikke mindst hvalpenes mor med det formål at styrke hvalpenes følelsesmæssige intelligens og lære dem at søge os for at få opfyldt deres behov.

Hvalpen er ca. 8 uger, når den flytter hjem til dig. Det giver dig 4 uger af den kritiske socialiseringsperiode til at vænne hvalpen til dit hjem, dine omgivelser og til de ting, du gerne vil sammen med din hvalp. Læg en plan for introduktioner under ordnede forhold, lav aftaler hos din dyrlæge, med andre hunde, gæster I vil komme hos, etc.

Kennel Hvirvelvinden Rhodesian Ridgeback følger Puppy Culture
Rhodesian Ridgeback Rufus fra kennel Hvirvelvinden

DU ER IKKE ALENE!

At få en lille hundehvalp i huset kommer til at føles som en form for eksplosion. Det er derfor vigtigt at være forberedt og at have en plan. Og jeg glæder mig til at være med på sidelinjen! Puppy Culture-programmet giver dig et fremragende udgangspunkt for at byde en hvalp velkommen i dit liv, og der medfølger en masse materiale, så du ved, hvad du kan forventer, og så du kan løse eventuelle tvivlsspørgsmål og/eller problemer. 

Klar til at læse mere om Puppy Culture fra hvalpekøbers synspunkt?
START HER: What is Puppy Culture For Puppy Owners
MERE INFO: Puppy Culture explained

hvalpedrømme?

Der er planlagt et kuld Rhodesian Ridgeback-hvalpe i Hvirvelvinden med forventet fødsel i april 2024. Klik på knappen herunder for at læse mere.

Scroll to Top