MAVEDREJNING

Viden om forebyggelse, diagnosticering og behandling af Gastric dilatation-volvulus er vigtig for ejere af store hunde. En mavedrejning kaldes også nogle gange mavevending (på engelsk bloat eller gastric torsion), og er en potentielt livsfarlig lidelse, hvis man som hundeejer ikke reagerer i tide. Her kan du læse mere om, hvilke tiltag, du kan gøre for at forebygge, hvilke symptomer, du skal holde øje med, samt hvordan du bør reagere ved mistanke om mavedrejning.

Infografik med de mest almindelige symptomer på mavevending hos hunde

SYMPTOMER PÅ MAVEDREJNING 

Hold øje med følgende opførsel og reagér prompte, hvis du oplever din hund udvise dem! Jo længere, du kommer ned af listen over symptomer, des tættere er du på at være for sent ude med livreddende behandling [reference]. Søg hellere dyrlæge for tidligt end for sent! 

Symptomerne, du skal holde øje med, er følgende:

 • Gentagne forsøg på opkast uden at der kommer noget op *
 • Hårdt maveskind og tiltagende udspilet mave bag brystkassen
 • Overdreven halsen, vandren, savlen og tiltagende uro
 • Hunden kan prøve at lægge sig uden at det lykkes
 • Tydelige tegn på utilpashed, stress og smerter med hurtig vejrtrækning
 • Kolde ben og poter, kigger sig til bugen
 • Manglende evne til at holde balancen og holde sig oprejst
 • Kollaps
 • Lyse/hvide gummer og manglende respons fra hunden

*Der kan i nogle tilfælde komme en smule spyt/slim op, men som udgangspunkt vil du se forsøg på opkast, uden at hunden rigtig kaster op.

STORE HUNDE I RISIKOGRUPPEN

Med en Rhodesian Ridgeback i familien er du kommet med i gruppen af hundeejere med store hunde, og med i pakken følger øget risiko for at opleve en mavedrejning. Selvom vi selvfølgelig satser på, at du aldrig kommer til at opleve en, er det vigtigt at kende symptomerne, så du har en chance for at få din hund til dyrlægen i tide. 

Store racer og blandinger med dybe brystkasser er dem, der oftest oplever en mavevending i deres liv. Det er f.eks. racer som Grand Danois, Irsk Ulvehund, Akita Inu og Japansk Akita, Sankt Bernhard, Weimaraner, Irsk Setter, Gordon Setter, Boxer, Schæfer, Old English Sheepdog, Dobermann, New Foundlænder, Landseer, Storpuddel, osv. Faktisk har man fundet ud af, at statistisk set vil 42% af alle Grand Danois-hunde opleve en mavedrejning i deres levetid [reference]. 

Risikoen for at opleve en mavevending stiger med hundens alder og grad af overvægt [reference].

Nubia Hannibal Rhodesian Ridgeback
Hannibal Rhodesian Ridgeback kennel Hvirvelvinden

TIPS TIL FOREBYGGELSE 

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor hunde nogle gange får mavedrejning, men der er stadig en række tendenser, behandlende dyrlæger og dyreejere har noteret sig. Ofte sker mavedrejningen i forbindelse med, at hunden bliver ophidset efter et stort måltid.

 • Servér hundens dagsration over 2 eller flere daglige måltider [reference]
 • Giv mad EFTER leg/ophidselse, dvs. morgenmad efter morgenturen, etc.
 • Sørg for, at hunden holder sig helt i ro i timerne efter indtagelse af store mængder foder eller vand, da stress/ophidselse øger risiko [reference]
 • Sørg for, at hunden spiser sin mad langsomt, f.eks. ved at anvende en slowfeeder eller lade hunden søge efter foderet i haven eller i huset
 • Alder, undervægt og overvægt er risikofaktorer [reference]
 • Sikr dig, at din hund ikke er for længe alene uden opsyn, f.eks. ved at have den til at sove i soveværelset om natten og have videoovervågning, når hunden er alene hjemme i længere tid, så du ikke misser symptomer!
I stedet for at have helt faste spisetider, kan du servere din hunds mad på et tidspunkt, hvor I lige har været aktive, og nu skal have en periode med lur/hvile for hundens vedkommende.
 
Portionsstørrelse og -mængde kan også spille en rolle [reference]. At tilsætte fugtige ingredienser til tørfoder kan også hjælpe [reference].

RISIKOFAKTORER FOR MAVEDREJNING

Undersøgelser har vist, at der er en sammenhæng mellem hundens sindstilstand og dens risiko for at opleve en mavevending. Hunde, der beskrives som stressede, nervøse og/eller reaktive, har større chance for at udvikle mavedrejning end hunde, der beskrives som glade og tilfredse [reference]. Derfor kan du med fordel holde ekstra øje med din hund ifbm. større livsændringer som f.eks. flytning, familieforøgelser, gæster, anden sygdom, etc. eller hunde, der har adfærdsproblemer baseret i nervøsitet, stress eller anden sygdom [reference].

Brug for en visuel forklaring? Heldigvis findes der en meget instruktiv video på YouTube af en Akita, der filmes under mistanke for “bloat”. Hunden kom til dyrlægen i tide og overlevede, så du skal ikke være nervøs for at se videoen, tværtimod. Den giver et rigtig godt indblik i, hvordan det kan se ud med ovennævnte symptomer.

LÆS MERE OM LIDELSEN, RISIKOFAKTORER OG FOREBYGGELSE

Du kan læse mere om mavedrejning hos netdyredoktor, Gentofte Dyreklinik, AniCura eller denne udmærkede artikel på engelsk fra Veterinary Medical Center of Central New York. I humør til en videnskabelig artikel om emnet? Der er et par stykker tilgængelige på nettet, se herunder.

Glickman, L. T., Glickman, N. W., Schellenberg, D. B., Raghavan, M., & Lee, T. L. (2000). Incidence of and breed-related risk factors for gastric dilatation-volvulus in dogsJournal of the American Veterinary Medical Association216(1), 40-45. 

Glickman, L. T., Glickman, N. W., Schellenberg, D. B., Raghavan, M., & Lee, T. (2000). Non-dietary risk factors for gastric dilatation-volvulus in large and giant breed dogsJournal of the American Veterinary Medical Association217(10), 1492-1499. 

Scroll to Top